October 31

Ce este clamidioza felina?

Clamidioza felina este o infectie respiratorie extrem de contagioasa, care poate fi transmisa si la om! Depistarea la timp a simptomelor si vaccinarea pisicilor sunt pasi importanti pentru prevenirea agravarii infectiei cu clamidia felina!

652x450_110385-5-moduri-de-a-trata-acneea-la-pisici

Ce este clamidioza felina

Clamidioza sau clamidia felina este o afectiune bacteriana care cauzeaza infectia sistemului respirator al pisicilor. Foarte multe virusuri diferite cauzeaza infectii respiratorii, insa calicivirusul felin este cel mai comun!

Clamidioza felina, chiar daca este o afectiune severa, care poate avea consecinte fatale, este totusi usor de prevenit si tratat, prin vaccinare si administrarea de antibiotice si lichide.

Clamidia este in general asociata cu bolile venerice la oameni, insa bacteria care cauzeaza suferinta pisicilor, se manifesta prin conjunctivita si infectii ale sistemului respirator. Asadar, clamidioza felinaeste cauzata de o bacterie (Chlamydophila felis), un organism care nu supravietuieste mult in mediul inconjurator, astfel ca infectia este de obicei transmisa prin contactul direct cu o pisica bolnava.

Simptomele clamidiozei feline

Cel mai important simptom al clamidiozei feline este conjunctivita, o secretie anormala a ochilor, cauzata de inflamatia tesutului conjunctiv al ochilor. Initial, la nivelul ochilor apare o secretie apoasa, insa pe masura ce infectia avanseaza, tesutul conjunctiv devine inflamat si rosu, iar secretiile devin mai groase.

De obicei, secretiile apar la un singur ochi, insa in timp sunt observate si ambii ochi. In general, simptomele apar la aproximativ 5 zile de la contactul cu o pisica bolnava. De asemenea, pisicile bolnave pot prezenta si simptome precum febra, secretii nazale, stranut si tuse. In situatiile in care boala avanseaza, pisica poate intampina probleme de respiratie, lipsa apetitului alimentar si pneumonie.

Factori de risc pentru clamidioza felina

Clamidioza felina este mai intalnita la pisicile care traiesc in locuinte cu mai multe pisici sau in adaposturi. De asemenea, aceasta infectie este mai comuna in randul pisicilor de rasa pura, pisicilor sub varsta de un an, pisicilor cu un sistem imunitar slabit si in randul pisicilor stresate din cauza schimbarilor de mediu. De obicei, infectia este mai severa in randul puilor de pisica.

Tratamentul clamidiozei feline

Exista mai multe optiuni de tratament pentru clamidioza felina, insa cele mai eficiente sunt antibioticele, care combat dezvoltarea bacteriilor. De obicei, tetraciclina si medicamentele pe baza de steroizi sunt cele mai frecvente medicamente folosite pentru tratarea clamidiozei feline. Aceste produse sunt aplicate topic sau oral.

Pentru pisicile care sufera de conjunctivita, pot fi administrate unguente direct pe ochi. In plus, majoritatea infectiilor respiratorii duc si la deshidratare, astfel ca este recomandat ca pisica sa primeasca cantitati suficiente de apa.

Pentru majoritatea cazurilor de clamidioza, un tratament de trei saptamani pe baza de antibiotice va vindeca orice simptom. Totusi, daca pisica sufera si de alte boli, este foarte posibil ca simptomele sa reapara sau antibioticele sa nu isi faca efectul. In astfel de situatii este foarte important ca proprietarii sa mearga cu pisicile la medicul veterinar cat mai repede posibil.

Prevenirea clamidiozei feline

Clamidioza felina se transmite prin contactul direct cu un animal infectat. Astfel, o pisica sanatoasa trebuie tinuta la distanta de cele care prezinta orice forma de boala. De asemenea, proprietarii de pasari trebuie sa stie ca aceste vietuitoare pot transmite bacteria de clamidia la pisici. In plus, daca pasarea este purtatoare a bacteriei o va transmite mai departe si la om.

Pentru prevenirea clamidiozei feline, pe piata este disponibil un vaccin. Acest vaccin nu previne infectia, insa reduce severitatea simptomelor. Printre efectele secundare ale acestui vaccin se numara scaderea apetitului alimentar, depresia, febra si letargia.

De obicei, vaccinul se efectueaza la varsta de 9 saptamani, dupa care o doza secundara este administrata dupa 3-4 saptamani. Chiar si pisicile mature, cu varsta de peste 16 saptamani, pot primi acest vaccin. Revaccinarea anuala este recomandata pentru mentinerea imunitatii.

1421 Total Views 1 Views Today

Tags: , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted October 31, 2015 by Aniela Deby in category "pisici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *