October 3

Ce este demodicoza?

Acarienii fac parte din familia Arahnidelor cuprind mai multe specii. Infesteaza cainii cu demodicoza, o boala ce se poate insa trata cu ajutorul medicamentelor indicate de veterinar.

 Specii de acarieni

Acarienii, ca si capusele, apartin familiei Arahnidelor. Exista mai multe specii de acarieni cu care se pot infesta cainii:

  • Demodex canis sau raia;
  • Sarcoptes scabei sau scabie;
  • Cheyletiella sau matreata plimbatoare;
  • Otodectes cynotis sau acarienii de urechi, afecteaza doar urechile cainelui.
    catelus ciobanesc german

Raia

 

Acarienii Demodex sunt recunoscuti la microscop dupa forma de tigara pe care o au. Acestia traiesc in organismul cainelui, la nivelul foliculilor firelor de par. Prezenta acestora la nivelul pielii poate fi stabilita printr-un examen microscopic sau o biopsie. Probleme apar atunci cand populatia de Demodex creste intr-un mod necontrolat.

 

Demodicoza

 

Rezultatul inmultirii acestor acarieni este o afectiune numita demodicoza sau raie demodectica. Aceasta nu este contagioasa si poate aparea doar intr-o singura zona sau se poate raspandi pe intregul corp al animalului. Din fericire, cea mai frecvent intalnita este demodicoza localizata. Cainii care sufera de demodicoza au blana cazuta si pielea solzoasa si rosie, in special in jurul fetei, al ochilor, colturilor gurii si pe picioarele anterioare. Daca este afectat intregul corp, semnele sunt de obicei mai severe, cu pielea mai inchisa la culoare si mai ingrosata datorita inflamatiei cronice. Demodicoza este cel mai frecvent intalnita la cainii mai mici de un an, dar si adultii pot fi afectati. Demodicoza generalizata la pui este probabil ereditara, de aceea animalele tinere care sufera de aceasta afectiune ar trebui castrate sau sterilizate, astfel incat sa nu transmita genele ce determina aceasta boala.

Ce poti face?

Cazurile de demodicoza localizata se vindeca in general fara tratament, dar medicul veterinar iti poate prescrie, pe langa antibiotice, un unguent care va elimina acarienii. Cainii cu forma paralizata de boala trebuie sa fie inmuiati, o data sau de doua ori pe saptamana, intr-o solutie acaricida pana dispar toti acarienii. Cainii cu blana groasa s-ar putea sa fie nevoie sa fie tunsi, pentru ca substanta sa fie mai eficienta. In ceea ce priveste puii, acestia ar trebui deparazitati, inainte sa fie plasati in camine.

 

1867 Total Views 1 Views Today

Tags: , , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted October 3, 2015 by Aniela Deby in category "catei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *