June 13

Ce este Giardia și ce înseamnă această boală pentru un câine?

De fiecare dată când avem un cățel, nu ne dăm seama din cauză că suntem prea preocupați cu vaccinarea lor, decât să ne rezervăm timp și pentru deparazitări. Acum câteva zile, ni s-a adus la cunoștință că sunt foarte multe animale cu giardioză ( giardia) care din nu se știe ce motive prin tratament au scăpat de această boală, dar încă nimeni nu a înțeles ce este, cum se manifestă și de la ce provine.

Ce este giardioza?
Giardioza, o boala diareica ce apare la aproape toate vertebratele, inclusiv la oameni si la caini, este determinata de Giardia duodenalis (cunoscuta si ca G. lamblia sau G. intestinalis), un protozoar parazit care traieste in intestin.

Cat de frecventa este infestarea cu Giardia?
Giardia este parazitul cel mai des intalnit la caini; intr-adevar, este un parazit intestinal mult mai frecvent decat viermii rotunzi, viermii plati sau coccidia. In tarile industrializate, giardioza este considerata o boala infectioasa cu o incidenta din ce in ce mai mare. Frecventa cazurilor de infestare cu Giardia variaza de la aproximativ 10% la cainii de casa pana la 6-50% la catei si chiar la 100% in canise si adaposturi.

Cum se declanseaza infestarea cu Giardia la caine?
Giardia are doua etape de viata: etapa de trofozoit mobil, care se hraneste in intestin, si etapa de chist stabil in mediu. Giardia se transmite prin ingerarea chisturilor, care isi pierd invelisul protector la nivelul stomacului si se multiplica intensiv in intestinul subtire (jejun si ileon) al cainilor infestati (etapa de trofozoit). Dupa multiplicare, Giardia formeaza din nou chisturi protectoare, care sunt eliminate periodic in mediu. Cainii infestati elimina chisturile de Giardia prin scaun, putand fi transmise la alti caini prin apa de baut contaminata cu fecale, de exemplu din baltoace (Giardia poate supravietui in apa rece timp de mai multe saptamani sau luni), din mediu sau prin perierea blanii care contine chisturi. Chisturile de Giardia raman inactive pana cand sunt ingerate si ajung in stomac, unde acidul gastric le activeaza si repeta ciclul infectios. Una din teoriile care explica de ce in zilele noastre cainii sunt mai sensibili la infestarea cu Giardia este ca, in trecut, cainii erau expusi la Giardia in mod repetat de la o varsta frageda si dezvoltau o imunitate specifica. Imbunatatirea masurilor de igiena la animalele de casa a dus, paradoxal, la o scadere a nivelului expunerii obisnuite a cainilor la parazit, lasandu-le sistemul imunitar mai slab pregatit in fata infestarii cu Giardia.

4cacb5318c883

Cum poate Giardia sa afecteze oamenii?
Giardia este eliminata prin scaunul cainilor infestati si poate fi transmisa la om prin contactul cu apa contaminata, hrana contaminata sau igiena precara a mainilor. Giardia se poate agata de blana cainelui, crescand posibilitatea transmiterii prin mangaiere sau periere.

Care sunt simptomele infestarii cu Giardia?
La caini, semnele clinice ale giardiazei includ in general diareea si greata. De asemenea, infestarea poate fi asimptomatica. Alte posibile simptome sunt scaderea in greutate si incapacitatea de a lua in greutate. In cazuri extreme, pe termen lung, giardioza severa poate conduce la deces.
La om, infestarea determina simptome intestinale, ca diaree, crampe la stomac si greata/varsaturi. Simptomele apar de obicei la o saptamana dupa infestare si dureaza timp de 2-6 saptamani, desi in unele cazuri pot persista mai mult.

Cum se pune diagnosticul de giardioza?
In cazurile cu semne clinice, giardioza este diagnosticata in functie de simptome si prin utilizarea unor tehnici care confirma prezenta parazitului; analiza la microscop sau testul ELISA (un test de biochimie care semnaleaza Giardia) efectuat pe probe de fecale, pentru a indica prezenta chisturilor de Giardia. Desi nu in toate cazurile apar simptome clinice vizibile, cainele poate sa gazduiasca parazitul.

Giardioza-la-caine

Cum putem trata Giardia?
La caini, singurul medicament cu indicatie in tratamentul infestarii cu Giardia este Drontal Plus (pirantel, febantel si praziquantel).
Cum putem preveni infestarea cu Giardia?
Din cauza modului de transmitere a Giardiei, infestarea este greu de prevenit. Daca este posibil, cainii trebuie impiedicati sa bea apa care ar putea fi contaminata si trebuie sa se evite contactul cu cainii care prezinta semne clinice ale bolii. Dupa ce un caine este diagnosticat cu prezenta Giardia si tratat, este important sa se previna reinfestarea si transmiterea la alte animale si la membrii familiei.
o Dupa incheierea tratamentului, spalati bine blana cainelui pentru a indeparta toate chisturile.
o Spalati culcusul cainelui si zona din jur cu dezinfectant.
o Spalati-va bine pe maini dupa ce atingeti un caine infestat.
o Asigurati-va ca fecalele sunt stranse si aruncate imediat.
o Zonele unde cainii au eliminat fecale trebuie considerate contaminate si evitate, deoarece Giardia poate supravietui o perioada considerabila de timp in afara organismului.
o De asemenea, si ceilalti caini din casa trebuie sa fie testati pentru Giardia de catre medicul veterinar. iubeșteanimalele.ro/giardia

 

iubeste animalele - 28 martieCe este Drontal Plus?
Drontal Plus este un medicament antiparazitar cu spectru larg pentru tratamentul cainilor infestati cu viermi rotunzi, viermi lati si protozoare (Giardia). Acestia sunt: teniile (viermii lati): Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp., Multiceps multiceps, Mesocestoides spp. si viermii rotunzi, care sunt urmatorii ascarizii: Toxocara canis, Toxascaris leonine, viermii cu carlig: Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum si viermele bici: Trichuris vulpis. Datorita efectelor sale terapeutice, Drontal Plus a primit indicatia de tratament impotriva infestarii cu Giardia la caini.

Cum trebuie folosit Drontal Plus?
Dupa ce medicul veterinar a pus diagnosticul de infestare cu Giardia la catelul dvs., trebuie instituit un tratament cu Drontal Plus, 1 tableta pentru 10 kg o data pe zi, trei zile consecutive.
Pentru cainii de talie mare exista Drontal Plus XL, la care se administreaza o tableta pe 35 kg greutate corporala pentru trei zile consecutive.
Tabletele sunt palatabile, ceea ce inseamna ca majoritatea cainilor le vor accepta cu placere, chiar din palma dvs.. Ca alternativa, le puteti sa introduce in putina mancare sau direct in gura animalului. Datorita substantelor active prezente in Drontal Plus, in cazul infestarii cu paraziti intestinali, altii decat Giardia, un sigur tratament este suficient, o data pe zi, o singura zi.

Ce alte masuri pot lua pentru a controla giardioza?
Pe langa tratamentul cu Drontal Plus, timp de trei zile consecutive, trebuie luate si alte masuri pentru a preveni reinfestarea cu Giardia. Aceaste sunt spalatul cainelui si curatarea casei cu dezinfectante.
Pot aparea efecte nedorite dupa administrarea de Drontal Plus?
Drontal Plus nu are efecte adverse la cainii cu o stare de sanatate buna. Drontal Plus nu se utilizeaza in timpul primelor doua treimi ale gestatiei.

Pot folosi Drontal Plus la catei?
Drontal Plus se recomanda incepand cu varsta de 2 saptamani. Insa poate fi greu sa administrezi tablete unui pui de caine. Pentru acestia iti recomandam sa folosesti Drontal Puppy, o suspensie orala care va fi mult mai usor acceptata de puii de caine. La acestia poti sa incepi sa folosesti Drontal Plus de la varsta de 3 luni. La puii intre 3 si 6 luni recomandarea este de a folosi Drontal Plus o data pe luna, iar dupa varsta de 6 luni Drontal Plus la fiecare 3 luni.

Cum se administreaza Drontal Plus: cu sau fara mancare?
Nu este necesara infometarea cainelui inainte de tratamentul cu Drontal. Datorita gustului atractiv pentru caini a lui Drontal Plus, acestia o vor accepta cu placere fara a fi nevoie ca tabletele sa fie amestecate cu mancare. Daca este necesar insa, puteti sa administrati Drontal Plus impreuna cu mancarea.

Cat de des se administreaza Drontal Plus?
Un singur tratament este suficient pentru a trata infestarea cu viermi intestiali. Tratamentul se repeta de 4 ori pe an, o data la fiecare 3 luni. In cazul infestarii cu Giardia, tratamentul trebuie administrat trei zile consecutive.

Pot sa tratez pisica cu Drontal Plus?
Nu. Bayer a creat special pentru pisici Drontal Cat, care contine substante active potrivite pentru ele.”

Noi dorim să țineți cont de aceste sfaturi și să aveți mare grijă de animăluțele voastre!

 

2445 Total Views 1 Views Today

Tags: , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted June 13, 2015 by Aniela Deby in category "catei", "in general

1 COMMENTS :

  1. Pingback: Vaccin împotriva Giardiei | Blog Petsmag.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *