May 21

Ce este si cum se manifesta rabia la caini?

Pentru că am avut câțiva cititori foarte curioși în ceea ce înseamnă ” rabia canină” ne-am gândit ca mai jos să venim cu exemple încât fiecare dintre noi să înțeleagă. Uneori nu este deajuns să dăm doar un singur search pe google. Ar fi mult mai util dacă am avea câțiva oameni pricepuți în domeniu care să ne sfătuiască cu privire la bolile care ne urmăresc animăluțele. Așadar, pentru că ne pasă de voi, vrem să fiți la curent cu ce și cum de periculoasă  poate fi această boală atât pentru om cât și pentru animale, primii vizați ” cățeii”.

rabid dog_full

Rabia este o boală infecţioasă, provocată de virusul rabic. Rabia se transmite de la animale la om, cel mai frecvent prin muşcătură. Tratamentul precoce al rabiei este esenţial, întrucât dă rezultate doar aplicat înaintea apariţiei primelor simptome. Rabia poate provoca decesul.

Semnele şi simptomele rabiei
Semnele şi simptomele care pot indica rabia sunt: dureri intermitente (care încetează şi reîncep la anumite intervale), iritaţii, senzaţii de arsură. De asemenea, poţi resimţi tulburări de comportament, indispoziţie, cefalee, depresie, anxietate, sensibilitate accentuată la lumină şi zgomot, sensibilitate cutanată, hipersecreţie salivară, tulburare a vorbirii, răguşeală. Un stadiu avansat de rabie se caracterizează prin manifestarea unor stări de hidrofobie, aerofobie, agitaţie extremă, furie, hiperacuzie, halucinaţii, dificultăţi de respiraţie, tahicardie, febră (38-39°C). Stadiul final se caracterizează prin parestezii (senzaţii de amorţeală, arsuri), paralizie, somnolenţă, dificultăţi respiratorii.

Ce este rabia?
Rabia (turbarea) este o boală infecţioasă acută, provocată de virusul rabic. Virusul rabic se transmite de la animale la om, cel mai frecvent, prin muşcătură. Rabia are o evoluţie rapidă şi poate determina decesul.
Rabia poate afecta animalele domestice: câini, pisici şi animalele sălbatice: vulpi, lupi, coioţi, lilieci etc. Rabia poate fi transmisă prin muşcătură, salivă, pe cale respiratorie de la lilieci (de exemplu în cazul explorării unei peşteri), transplant de cornee. Perioada deincubare a virusului rabic durează, de regulă, între 20-60 zile dar poate varia şi între 8 zile şi 2 ani.

images

Diagnosticarea rabiei
Diagnosticul rabiei poate fi stabilit prin examene de laborator, prin prelevarea de salivă, lichid cefalo-rahidian, sânge. De asemenea, prin tehnica anticorpilor imunofluorescenţi, se pot lua amprente corneene sau biopsii de piele (ceafă sau obraz). Pacienţii cu rabie trebuie izolaţi obligatoriu în spital.

Tratamentul rabiei
Înainte de aplicarea tratamentului, trebuie investigată condiţia animalului, suspectat de rabie.
Este recomandat ca animalul să fie ţinut sub observaţie 2 săptămâni, pentru a observa dacă este sănătos sau infectat cu virusul rabic. Dacă animalul este sănătos, tratamentul constă în spălarea cu apă oxigenată şi săpun a leziunii şi vaccinare antitetanică. În cazul în care plaga survine la cap sau muşcăturile sunt profunde, se administrează ser antirabic sau imunoglobine spcifice antirabie. Dacă boala apare la animal în decursul perioadei de observaţie, se aplică vaccinul antirabic.
Dacă se bănuieşte că animalul este infectat cu rabie, este necesar să se înceapă imediat vaccinarea. Dacă nu apare boala la animal, după cinci zile, se întrerupe tratamentul de vaccinare.
Dacă animalul este turbat sau nu există posibilitatea de a fi ţinut sub observaţie, se începe imediat vaccinarea completă. În cazul muşcăturilor profunde, multiple sau cu localizare periculoasă, produse de un animal turbat sau de animale sălbatice, se fac infiltraţii în jurul plăgii cu ser antirabic.
O dată ce boală se instalează, pacientul nu mai poate fi însă salvat. Tratamentul cu ser antirabic si vaccinarea sunt eficiente dacă sunt aplicate înainte de apariţia primelor simptome ale turbării. În caz contrar, rabia determină decesul.

images (1)

Prevenirea rabiei
Vaccinul antirabic reprezintă singurul mijloc specific de profilaxie a rabiei.
Specialiştii în medicină atrag atenţia posesorilor de animale de casă asupra respectării regulilor de întreţinere şi îngrijire a acestora. În cazul în care se observă o schimbare în comportamentul animalelor de casă, trebuie consultat medicul veterinar, sustine sănătateatv.ro

7048 Total Views 10 Views Today

Tags: , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted May 21, 2015 by Aniela Deby in category "catei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *