July 18

Cum sa ingrijesti pisica dupa castrare

Castrarea unei pisici este adesea prima, si cu putin noroc si singura, operatie din viata unei pisici. Riscul de sangerare si infectii, dar si schimbarea comportamentului sunt adesea motive de ingrijorare pentru orice proprietar de animale. Astfel, ingrijirea unei pisici dupa operatia de castrare poate fi dificila pentru pentru multe persoane. Afla la ce sa te astepti dupa castrare si cum sa ai grija de pisica dupa aceasta operatie!

300-castrare-pisica

Instructiuni pentru ingrijirea pisicilor castrate

Pisica ta tocmai a fost castrata, insa inainte de aceasta operatie a fost anesteziata general pentru a induce somnul pe o perioada lunga de timp si pentru a preveni orice durere. In timpul operatiei, a fost realizata o incizie in abdomen, in zona ovarelor si uterului, care au fost indepartate.

La masculi, in timpul operatiei sunt realizate doua mici incizii in scrot, dupa care sunt indepartate testiculele. Chiar daca operatia de castrare la masculi este mai simpla decat la femele, motanul tau are nevoie de o perioada de liniste, in care sa se recupereze cat mai rapid.

Deoarece aceasta operatie este una foarte serioasa, pisica ta necesita cea mai buna ingrijire si monitorizare in urmatoarele zile.

1. Daca aduci pisica acasa imediat dupa operatie, aceasta va simti in continuare efectele anesteziei. Adesea, dupa aceasta operatie, pisica poate fi speriata, in special de miscarile bruste sau zgomotele neasteptate. Este astfel foarte important ca in aceasta prima zi sa deranjezi pisica cat mai putin. Fa-i un culcus intr-o zona retrasa si linistita a casei, unde pisica se poate odihni. De asemenea, este indicat ca pisica castrata sa nu intre in contact cu alte animale sau copii. In cateva zile, pisica va reveni la programul ei normal!

2. Este indicat sa nu hranesti pisica pana cand efectele ansteziei au trecut si pana cand pisica nu isi reia starea normala. Cat de rapida este recuperarea depinde de fiecare pisica in parte. Foarte multe pisici pot manca chiar in aceeasi zi cu operatia, in timp ce altele au nevoie de mai multe zile de recuperare. Nu trebuie insa sa te alarmezi daca pisica ta nu vrea sa manance imediat. Atunci cand va fi pregatita, ofera-i pisicii tale o cantitate mica de hrana. Totusi, pisica trebuie sa aiba in permanenta acces la apa proaspata si curata.

3. Dupa operatia de castrare, pisica trebuie sa stea in casa cel putin 7 zile! De asemenea, trebuie sa fie cat mai inactiva, pentru ca operatia sa se vindece cat mai repede. Astfel, este bine sa nu o implici in prea multe activitati din casa. Prea multa activitate, imediat dupa operatia de castrare, poate intarzia procesul de vindecare si poate duce la inflamarea si formarea de saci cu lichid sub incizie. Daca dupa castrare apare un astfel de sac cu lichid, acesta va disparea de la sine in cateva saptamani.

4. Dupa operatia de castrare este indicat sa monitorizezi zilnic incizia. Roseata si inflamatiile sunt normale dupa o asemenea operatie si de obicei dispar in cateva saptamani. Totusi, daca apar secretii, sangerari sau umflaturi foarte mari este indicat sa discuti cu un medic veterinar.

5. Dupa operatie, este indicat sa nu lasi pisica sa isi linga rana in mod excesiv. Aceste lucru poate impiedica vindecarea. De asemenea, este recomandat ca rana sa nu intre in contact cu apa timp de o saptamana dupa operatie. Astfel, in aceasta perioada nu trebuie sa speli pisica!

6. Daca pisica este gestanta in momentul operatiei, se poate recupera mai greu. Poate fi usor anemica si ametita. Pentru a o ajuta sa se recupereze cat mai rapid, este bine sa aiba la dispozitie multa apa proaspata si hrana de calitate.

7. Verifica daca trebuie sa mergi la medic pentru indepartarea firelor. Totusi, este bine sa discuti acest aspect cu medicul veterinar, inainte de operatie, deoarece in ultima perioada, castrarea se poate face fara indapartarea firelor.

8. Dupa operatia de castrare, pisica va urina mai frecvent, acesta fiind raspunul natural al organismul care incearca in acest fel sa elimine toate medicamentele din sistem. Astfel, este foarte important sa te asiguri ca litiera este pozitionata cat mai aproape de locul unde pisica se odihneste. De asemenea, imediat dupa operatie, pisica are un somn foarte profund, astfel ca adesea poate urina in culcus.

9. Dupa operatia de castrare este foarte important sa nu incurajezi pisica sa faca miscare. De asemenea, este indicat sa nu o iei in brate prea des. Las-o sa se odihneasca si sa se recupereze in culcusul sau.

10. Daca dupa operatie pisica se ascunde sau dispare, este foarte posibil sa aiba dureri mari. Este astfel bine sa mergi cu pisica la medicul veterinar. Sub nicio forma nu administra pisicii medicamente analgezice fara acordul medicului veterinar!

2434 Total Views 1 Views Today

Tags: , , , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted July 18, 2015 by Aniela Deby in category "pisici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *