September 2

Deshidratarea la pisici

Deshidratarea este o conditie severa care poate aparea la orice animal care pierde lichide din organism. Aceasta conditie poate ascunde probleme de sanatate severe, insa un control medical poate oferi diagnosticul si tratamentul corespunzator, pentru ca pisica sa isi revina la starea normala de sanatate.

Ce este deshidratarea la pisici?

Deshidratarea este un dezechilibru al nivelului de apa si de electroliti (minerale) din organism, care poate duce la complicatii serioase pentru animale. Apa este esentiala pentru pisici care depind de consumul corespunzator de lichide pentru a-si mentine sanatatea si pentru a inlocui lichidele care se pierd prin urina, fecale si respiratie.Apa constituie 80% din organismul unei pisici si este necesara pentru toate procesele biologice, inclusiv pentru respiratie, digestie si eliminarea toxinelor.

300-pisici

Care sunt cauzele deshidratarii la pisici

Deshidratarea apare atunci cand nivelul de lichide din organism scade dramatic. Acest lucru este cauzat de consumul redus de apa si de pierderea masiva a fluidelor din organism. Suprasolicitarea in sezonul cald, activitatea marita sau crizele de voma si diaree pot duce la reducerea nivelului de lichide din organism.Majoritatea persoanelor care detin pisici nu le observa cand consuma apa si se gandesc ca nu sunt sensibile la acest aspect. Totusi, organismul pisicilor are nevoie de apa pentru a supravietui. Astfel, este foarte important ca pisica sa aiba in permanenta acces la apa.

Cat de multa apa trebuie sa consume o pisica

Pe masura ce o pisica conuma mai multe calorii si produce mai multe toxine, are nevoie de o cantitae mai mare de apa pentru a-si mentine temperatura corpului. In general, o pisica adulta trebuie sa consume intr-o zi aceeasi cantitate de apa ca numarul de calorii asimilat.Hrana uscata de pisica contine intre 7 si 12% apa, in timp ce mancarea la conserva atinge chiar 80% apa. Pisicile care consuma numai hrana uscata nu primesc la fel de multa apa ca pisicile a caror alimentatie se bazeaza pe hrana umeda. Astfel, aceste pisici trebuie sa aiba acces rapid si nelimitat la apa curata si proaspata.

pisica-domestica-800x415

Care sunt simptomele deshidratarii la pisici?

Printre semnele deshidratarii la pisici se numara:

  • ochi mijiti
  • letargie
  • scaderea apetitului alimentar
  • gura uscata
  • depresie
  • ritm cardiac marit
  • elasticitate scazuta a pielii.

Ce este de facut atunci cand pisica este deshidratrata?

Deshidratarea poate indica o problema de sanatate serioasa. Persoanele care suspecteaza ca pisica lor este deshidratata trebuie sa o transporte de urgenta la medicul veterinar. In plus, deshidratarea animalului de companie se poate verifica si acasa, prin ridicarea usoara a pielii de pe spate.Daca pisica nu este supraponderala sau foarte slaba, pielea ridicata ar trebui sa se intoarca in pozitia normala cat mai rapid. Adesea insa simptomele deshidratarii nu sunt evidente, insa un medic veterinar poate oferi diagnosticul si tratamentul corespunzatoare.

Sunt anumite pisici mai predispuse la deshidratare?

Pisicile care sunt cel mai supuse riscului de deshidratare sunt cele care sufera de diferite afectiuni, precum dereglari renale, cancer si hipertiroidism. Pisicile batrane si cele care alapteaza au si ele nevoie de un consum mai mare de apa, la fel ca si cele care sufera de diabet.

pisici_

Care sunt optiunile de tratament pentru deshidratarea la pisici?

Medicul veterinar poate administra lichide, pe cale intravenoasa sau subcutanata. In plus, poate efectua cateva teste, pentru a determina cauza deshidratarii.

Care sunt masurile de prevenire ale deshidratarii la pisici?

Pentru a preveni deshidratarea la pisici, este foarte important ca aceste animale sa aiba la dispozitie apa curata si proaspata. In plus, bolul din care pisicile beau apa trebuie sa fie spalat si curatat zilnic pentru a preveni formarea de bacterii.De asemenea, persoanele care detin pisici trebuie sa observe comportamentul acestora si obiceiurile lor legate de consumul de apa. Anumite pisici prefera sa bea apa din boluri speciale, in timp ce alte pisici pot bea apa si de la chiuveta sau din sticla. Alte pisici prefera fantanile de apa, care se gasesc in magazinele de specialitate. In plus, este indicat ca in casa sa existe mai multe boluri cu apa, astfel incat pisica sa aiba acces cat mai rapid.

Daca pisica se recupereaza dupa o criza de diaree sau voma este indicat ca initial sa ii fie oferit un cub de gheata. In plus, este bine ca apa sa ii fie oferita in cantitati mici si la intervale de timp regulate, pentru a evita suprahidratarea.

2836 Total Views 1 Views Today

Tags: , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted September 2, 2015 by Aniela Deby in category "pisici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *