October 21

Despre pasarea de curte numita Bibilica

Domesticita si inclusa in colectiile de pasari exotice, bibilica (Numida meleagris) este usor de recunoscut si foarte intalnita, in special in Africa, continentul de origine. In alte colturi ale lumii s-au format deja ferme de crestere a bibilicilor. 

Bibilica

Standard rasa
Nume Bibilica
Tara de origine Africa
Marime 50-75 cm
Culoare Penaj negru cu pete albe
Capacitate la nastere 6-15 pui

Descriere fizica

Bibilica (Numida meleagris) are un cioc mare, rosu la baza si alb in varf. Masoara 50-75 centimetri lungime, iar lungimea aripilor atinge aproape un metru. Corpul este rotund, gatul lung, coada scurta si capul subtire.

Penajul este aproape negru, cu multe pete mici albe, iar pe aripi aceste pete devin lungi, ca niste bare. Gatul este de culoare gri-negru, capul are pielea albastra.

Puii de bibilica au un model asemanator al penajului, insa culoarea este gri-maronie. Exista o multime de subspecii de bibilica si fiecare difera prin marime, modelul penajului si cap. Speciile domesticite sunt si mai variate, existand chiar bibilici albe, gri si baltate.

bibilica-profil-penaj

 

Comportament si personalitate

Bibilica este relativ sociabila, o pasare gregara, in special iarna cand se aduna pentru a se incalzi. Se cocoteaza in copaci si prefera sa mearga decat sa zboare. Va zbura doar atunci cand se simte amenintata.

Ingrijire si hrana

Bibilica mananca seminte, insecte, rozatoare, melci, reptile, cereale, fructe si flori. 

bibilici-hrana

 

Conditii de viata

In salbaticie, bibilica prefera campiile uscate, savane cu copaci si poate fi gasita deseori pe terenurile agricole , parcuri si gradini suburbane.

Bibilica evita mediul de viata dens ca padurile sau mlastinile. Aceasta pasare a fost introdusa cu succes in multe regiuni ale lumii: Yemen,  Franta, Australia, Brazilia, Romania.

pana-bibilica-campiile-uscate

 

Reproducere

Bibilica este o pasare monogama, iar comportamentul de curtare implica angajarea masculilor in lupte agresive, chiar pana la moarte, doar pentru a impresiona femelele. Cuibul este facut dintr-o sapatura in pamant , de obicei in iarba deasa. Ouale de forma ovala variaza in culoare de la alb la crem si unele au pete maronii. In general, bibilica depune 6-15 oua ce vor fi incubate timp de 25-30 zile.

Masculii vor avea grija de pui timp de 10-14  zile pana cand femela bibilica isi revine dupa perioada de incubatie.  Puii de bibilica vor depinde de parinti timp de 50-75 de zile, insa vor ramane alaturi de grup pana la urmatorul sezon de imperechere.

bibilica-cu-pui-rasa-monogama

1646 Total Views 1 Views Today

Tags: , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted October 21, 2015 by Aniela Deby in category "hrana speciala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *