April 23

Inainte sa cumperi o pasare: Informează-te!

M-am trezit de dimineață cu gândul că aș avea nevoie de un papagal. La noi în familie nu a fost niciodată vorba despre bani. Astfel, gândind la impuls, am mers repede în Afy și mi-am cumpărat un papagal vorbitor cu 1300 de euro. Nu a fost nicio problemă. L-am cumpărat pentru că mi l-am dorit atunci pe moment, însă nu m-am informat deloc în ceea ce privește hrănirea lui, îngrijirea lui, și nu mi-am pus deloc întrebarea dacă vreau să am grijă de el timp de 10-20 chiar și 60 de ani de acum încolo. Așadar, m-am pricopsit cu o pasăre vorbăreață care a învățat într-un timp foarte scurt, foarte multe prostii pe care eu le ziceam la telefon, gen: ” Iubito, maimuță” și tot așa. Am zis că poate e o problemă, el nu știe ce să zică altceva. Știu că cei care au papagali în îndrăgesc la maxim. Problema mea a fost alta:

papagalul_amazonian_400

M-am gândit că dacă îmi cumpăr papagalul, el va știi singur să vorbească. Din păcate n-a fost așa. În fiecare zi când mă duceam în cameră, stăteam cu el. Din iubito, maimuță, și mai multe porecle n-o scoteam pe papagaliță. Așa că, îi spuneam și ei, cum îi ziceam în fiecare zi în glumă prietenei mele. Și așa a rămas. A învățat ca în loc de ” Ceao” sau ” Salut” să zică după 6 luni, ” Maimuță” la oricine întră în camera mea. Și mai ales, prietenei mele, și nu o zice amuzant. Și asta doar din vina mea, pentru că eu n-am știut că papagalul meu trebuie să vorbească în timp, credeam că el știe deja să vorbească. De astfel, cu mâncarea s-a rezolvat repede, veterinarul a zis exact ce trebuie să-i dau, la ce ore, când seminte, când susan, e sănătos tun, singura problemă e că vorbește ce vorbește.

3_original

Ce-am făcut?

M-am informat. Am înțeles că înainte să cumperi o pasăre trebuie să fii informat ca să știi ce te așteaptă pe parcurs. Nu poți pur și simplu să gândești la impuls. Eu am făcut-o. Și îmi vine câteodată, la câtă mizerie face, să-i dau un hocus-pocus și să dispară. Dar din păcate, a costat foarte mulți bani. Am înțeles că dacă o îngrijesc ca lumea, o să trăiască mai mult de 30 de ani, și dacă vreau să îi propun cuvinte mai cuvincioase cu străinii, să vorbesc foarte mult cu ea încât să înțeleagă cuvintele de bază. Așa am și făcut. Încă trei luni de zile m-am chinuit să o educ. Acum știe să zică ” Ciao”, știe să zică ” tata” și ” semințe” dar cuvântul ” maimuță” rămâne cel de bază. Și-a învățat chiar și numele pe de rost. O cheamă Bony, și cam atât. E un papagal vorbitor tare cumsecade, și după atâta timp a devenit un animal de companie pe care și l-ar dori oricine. ” ne-a scris Radu Schuller.

2_original

Așadar, dragilor, înainte să vă achizionați un papagal, indiferent că e vorbitor sau nu, trebuie să vă informați atât despre rasa lui cât și ceea ce trebuie voi să-i faceți după ce-l cumpărați. Nu merge cu cumpărăturile la Impuls, cazul d-lui Radu a fost un caz fericit, dar sunt cazuri când papagalii nu vorbesc deloc și acesta este un semn de îngrijorare. Aveți grijă și înformați-vă în legătură cu orice pasăre pe care v-o doriți. E bine de știut de la început că țiuie, fluieră dacă sunt învățați și fac o mizerie destul de consistentă în jurul coliviei.

715 Total Views 1 Views Today

Tags: , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted April 23, 2015 by Aniela Deby in category "animale exotice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *