September 12

Informatii despre Foca!

Standard rasa
Nume Foca
Greutate 90-3600 kg
Marime 1.4-1.9 metri
Blana Focile tinere au blana densa, moale, iar cele mature aspra si scurta.
Culoare Alba
Speranta de viata 20-40 ani

 Foca reprezinta un grup divers ce contine 19 specii (Cystophora cristata, Erignathus barbatus, Halichoerus grypus, Histriophoca fasciata, Hydrurga leptonyx, Leptonychotes weddellii, Lobodon carcinophaga, Mirounga angustirostris, Mirounga leonina, Monachus monachus, Monachus schauinslandi, Monachus tropicalis, Ommatophoca rossii, Pagophilus groenlandicus, Phoca largha, Phoca vitulina, Pusa caspica, Pusa hispida, Pusa sibirica) impartite in 10 genuri.

Mediu de viata

Foca este larg distribuita de-a lungul costelor la 30 grade latitudine Nordica si 50 grade latitudine sudica. Cateva specii se gasesc in locatii tropicale si chiar lacuri cu apa dulce si rauri. In mod suprinzator, foca petrece doar jumatate din timpul sau in apa, iar cealalta jumatate o petrece pe uscat.

 

grup-de-foci-apa

Caracteristici fizice

Membrii familiei foca variaza foarte mult in marime  si forma de la foca mica inelta ce catareste 90 kilograme pana la masivul elefant de mare, ce cantareste 3600 kilograme. Corpul este fusiform, avand o lungime cuprinsa intre 1.4-1.9 metri si le lipsesc urechile. Membrele sunt destul de scurte, mai putin de 25% din lungimea corpului si mai scurte decat inotatoarea dorsala. Foca are gheare foarte bine dezvoltate. Inotatoarea dorsala sta mereu in spate, dreapta si nu poate fi adusa sub corp. Pe uscat,foca fara urechi este destul de neindemanatica, deplasandu-se printr-o combinatie de alunecari si incovoierea cozii. Chiar si asa, unele specii sunt capabile de a se misca mai repede decat un om.

Focile tinere sunt acoperite de o blana densa, moale, foarte des de culoare alba. La cele mature, blana este aspra si scurta, iar cateva specii sunt aproape fara blana. Alte specii de foca au modele culori si forme. Un strat gros, izolator de grasime se afla sub piele, iar greutatea sa poate ajunge la 25% din greutatea corpului.

 

foca-blana

Hrana

Focile sunt animale marine carnivore. Majoritatea speciilor de foca se hraneste cu pesti, calamari, caracatite, scoici, altele cu plancton si o specie se hraneste cu pinguini si foci mai mici.

Comportament

Structura sociala a focii variaza de la specie la specie. Unele sunt monogame sau se asociaza in grupuri mici, in timp ce elefantii de mare sunt foarte sociabili si poligami. Unele specii sunt migratoare. Focilesunt foarte diferite intre ele, iar capacitatea de a inota la adancimi mari si a sta perioade lungi sub apa difera de la specie la specie. Cea mai remarcabila specie este foca Weddell care ajunge la 600 metri adancime in apa si poate sta acolo mai mult de o ora.

 

foca-hrana-carnivore

Pradatori

Foca este o prada usoara pentru multe animale atat terestre cat si marine, pentru ca focile sunt animale linistite si jucause. Printre pradatorii se numara: ursul polar, rechinul si oamenii care vaneazafocile pentru grasimea lor si chiar carne.

Reproducere

Dupa o perioada de gestatie de 11 luni, foca da nastere pe uscat la mai multi pui care se vor dezvolta foarte repede si unii vor fi capabili sa inoate la cateva ore de la nastere. Nasterea are loc la in lunile de primavara si vara, cand vremea este mai calda si exista multa  mancare.

In general, speranta de viata a unei foci este de 20 de ani, iar unele specii traiesc si mai putin, in timp ce altele traiesc chiar 40 de ani. Pentru ca foca este o sursa de hrana pentru alte animale, aceasta traieste chiar si mai putin.

pui-foca-nastere

2588 Total Views 1 Views Today

Tags: , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted September 12, 2015 by Aniela Deby in category "in general

2 COMMENTS :

 1. By ora exacta on

  Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Informatii despre Foca!
  pe Google. Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa, mai ales ca am mai gasit aici si
  despre ce este o foca, ora exacta, lucruri interesante si folositoare.
  Mult succes in continuare!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *