September 20

Porcul Marele Alb

Marele Alb, cunoscut si sub numele de Yorkul Mare, este o rasa de porci originara din Anglia. A fost dezvoltata pentru productia de carne, unde ofera rezultate exceptionale, fiind una dintre cele mai raspandite rase de porci din lume.
Porc Marele Alb

Standard rasa
Nume Porc Marele Alb
Tara de origine Anglia
Greutate 500 kg
Capacitate la nastere Aproximativ 12 pui

Origine si istoric

Rasa de porci Marele Alb a fost creata in Anglia, prin incrucisari multiple cu rase rasele de porci primitive din aceasta parte a lumii cu porcine de origine asiatica si cu porcine din rasele Micul Alb si Essex, dezvoltate deja in Anglia.Aceste porcine au fost mai apoi supuse unui program deosebit de hranire si crestere, care a urmarit productia de carne si marirea precocitatii si prolificitatii.

Descriere fizica

In urma acestor incrucisari multiple si a programului de hrana consistent au rezultat animale de talie mare, foarte robuste, cu pielea alba, uneori cu pete negre. Totusi, in urma programelor riguroase de selectie, petele negre au fost indepartate, astfel ca noul porc din rasa Marele Alb este complet alb, cu o prolificitate si o precocitate crescute. Porcul din rasa Marele Alb a fost prezentat pentru prima oara crescatorilor din Anglia la o expozitie zootehnica, care a avut loc in anul 1851. Atunci, a fost prezentat cu numele de York, dupa numele comitatului in care a fost dezvoltat, Yorkshire County.

Porcul din rasa Marele Alb se distinge prin urechile ridicate, de culoare alba, pielea alb-rozalie si dimensiunile impunatoare, fiind inca de la inceput un animal destinat productiei de carne. Este un animal masiv si rezistent, care suporta foarte bine variatiile climaterice. Masculii sunt folositi si pentru imbunatatirea altor rase.

Carnea produsa de porcul din rasa Marele Alb este de foarte buna calitate, cu un continut redus de grasime.

Porc Marele Alb

Comportament si personalitate

Porcul din rasa Marele Alb a fost dezvoltat in special pentru traiul in mediul exterior. Este de altfel si un animal foarte activ. In ultimele decenii insa cresterea productiei a dus la adaptarea acestui porc si la alte medii, astfel ca in prezent se dezvolta foarte bine si in mediile inchise, de interior, mai aglomerate.Chiar daca este masiv, porcul din rasa Marele Alb este foarte activ, ceea ce ii permite sa aiba o viata lunga si o sanatate buna. In plus, Marele Alb nu este sensibil la stres.

Productie

Porcul din rasa Marele Alb este foarte prolific, de la o singura fatare rezultand aproximativ 12 purcei. Femelele din aceasta rasa au insticte materne foarte bune si produc mult lapte, ceea ce ajuta la cresterea rapida in greutate a purceilor. La intarcare, la varsta de 21 de zile, greutatea unui purcelus Marele Alb este 45-55 de kilograme. Marele Alb este un porc crescut pentru productia de carne, unde da rezultate foarte bune.  Supus unui regim de hrana abundent, la varsta de 7-8 luni atinge o greutate de 110-120 de kilograme. La o varsta mai avansata, porcul din rasa Marele Alb poate atinge si greutatea de 500 de kilograme.

1036 Total Views 1 Views Today

Tags: ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted September 20, 2015 by Aniela Deby in category "in general

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *