July 25

Rasa canina Chihuahua

Am văzut tot mai des cum mulţi dintre noi aleg ca animal de companie un câine din rasa Chihuahua. Nu ştim dacă se datorează pentru că e mic şi năzdrăvan sau pentru că aspectul lui fizic nu prea îl face să pară dur.. chiar dacă e. Aflaţi totul despre această rasă din informaţiile de mai jos.

Chihuahua

Chihuahua este o rasă de câine, originară din statul mexican omonim, care a cunoscut în ultimul timp o răspândire rapidă printre iubitorii de animale. Câinele Chihuahua este temperamental, loial, însă nu este deloc potrivit pentru familiile care au copii mici. Este unul dintre cei mai mici câini din lume (ca dimensiuni).

Aspect

Are capul rotund, urechile ascutițe și ridicate. Măsoară între 15 și 38 de cm, în funcție de puritatea rasei. Cântărește între 1 și 3 kg. Poate avea blana scurtă (netedă) sau lungă (mătăsoasă). Culorile pot varia: negru, alb, alb cu negru, maroniu, cafeniu, roșcat și o multitudine de combinații. Chiar dacă este un câine foarte activ, Chihuahua este predispus la obezitate, dacă nu este hrănit conform nevoilor sale.

Temperament

Chihuahua este un câine mic, energic, protector și teritorial. Nu sunt potriviți în familiile unde există copii mici, deoarece pot fi agresivi și se enervează foarte ușor. Dacă e scăpat de sub control, poate fi distructiv pentru stăpân. Nu e potrivit în locuințele unde sunt crescute și alte animale, în special alte rase de câini. Trebuie dresați și ținuți sub control; în caz contrar pot dezvolta sindromul câinelui mic. Acestea sunt ideale pentru viata de apartament, deoarece acestea se pot bucura de și petrece timpul de joc în interior.

cute-chihuahua-costume-giraffe-35829236

Origine

Mexic

Înălțime

15–23 cm

Greutate

1–3 kg

Speranța de viață

12-18 ani

Grupa

Toy

Istoric rasă

Silueta delicată a acestui câine se identifică foarte clar printre vestigiile arheologice conservate de pe vremea culturilor precolumbiene ce au evoluat pe teritoriul actual al statului Mexic. Se opinează că descind din câinii de talie mică denumiți Techichi, crescuți preponderent de tolteci, potrivit Wikipedia. Și aztecii i-au îndrăgit, ba chiar se pare că le-au atribuit un rol în viața lor religioasă (așa cum o sugerează statuetele și osemintele descoperite la Piramida din Cholula). O legendă spune că acești câini mici erau destinați să conducă sufletele celor decedați pe tărâmul umbrelor. Poartă numele statului mexican pe teritoriul căruia a fost identificat de cuceritorii veniți din Spania. AKC a adoptat oficial rasa încă din anul 1904.

Îngrijire și sensibilitate boli

Blana lor trebuie periată doar ocazional, nu năpârlesc prea consistent. Se recomandă folosirea picăturilor pentru ochi, ca să se evite formarea “dârelor de lacrimi”. Sunt mofturoși în ceea ce privește hrana și stăpânii cad repede în capcana unui răsfăț exagerat. Greutatea corporala trebuie atent monitorizată, orice scădere fiind potențial periculoasă. Se întâmplă destul de des ca acești câini să nu schimbe complet dentiția de lapte și va fi necesar să intervină un medic veterinar pentru a se evita complicațiile. Sunt singura rasă canină la care puii se nasc cu moleră, acea porțiune moale din construcția craniului (ca la bebelușii umani). Sunt predispuși atât la hipo, cât și la hiperglicemie. Pote deveni destul de ușor obezi. Alte boli: afecțiuni oculare, tremur muscular, diabet. Sunt, dincolo de aparențe, destul de rezistenți și, cu o bună hrănire și îngrijire pot atinge vârste foarte înaintate.

dog1

Condiții de viață

Câini de interior, plasați mereu în proximitatea oamenilor. Cel mai des sunt tratați ca niște accesorii indispensabile de către stăpâni, și mai puțin ca pe un animal de companiepropriu-zis. Nu suportă frigul sau căldura excesivă, trebuie protejați împotriva răcelilor sau insolației.

Dresaj

În afara dresajului privind respectarea igienei în interiorul căminului și noțiunile de bază de obedință, nu se pretează la un dresaj de factură clasică. Sunt inteligenți și intuitivi, reacționând deseori în deplină concordanță cu starea de spirit a stăpânului, unul din aspectele care-i face atât de iubiți și apreciați. Sunt posesivi și răsfățați prin natura lor, dar și foarte afectuoși și tandri. Sunt gălăgioși, pentru a compensa dimensiunile minuscule și uneori masculii pot denota accente agresive față de străini. Au nevoie de socializare precoce.

images (2)

Utilitate

Câini de companie prin excelență, “se lipesc” de sufletul stăpânului și ajung să dezvolte o relație foarte afectuoasă și intensă cu acesta. Nu sunt recomandați pentru interacțiunea cu copiii, pentru că sunt posesivi, irascibili în prezența acestora și nu suportă tachinările.

Dacă credeţi că sunteţi mulţumiţi de ceea ce puteţi găsi la această rasă de câini, vă sfătuim să mergeţi înainte. Fiecare om ştie ce este mai potrivit pentru el. Iar în casă tot timpul este nevoie de cineva care să ne facă puţin sau mai mult mai fericiţi.

2804 Total Views 1 Views Today

Tags: , , , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted July 25, 2015 by Aniela Deby in category "catei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *