October 19

Relatia dintre om si animal

De-a lungul evoluției, omul a avut diferite interacțiuni cu celelalte specii: de prada, competiție, parazitism, mutualism și comensualism. In timpul Paleoliticului (acum 12 000 de ani), omul a inventat un tip unic de interacțiune cu cateva animale ce le-a domesticit, le-a controlat reproducerea, migrarea și libertatea animalelor. Distingem doua tipuri de animale domestice: animalele de companie și animalele pentru hrana.

300-copil-pisicuta

Primele sunt animalele ce primesc protecția omului in schimbul prezenței lor simple, a frumuseții lor sau pentru talent (pasari cantatoare, porumbei voiajori), in opoziție cu animalele crescute pentru hrana (vacile pentru lapte sau gainile pentru oua). In prezent, a avea un animal de companie este ceva obișnuit pentru ca animalul joaca numeroase roluri in societate (in funcție de specia sa: simbolul statutului, joaca, petrecerea timpului liber, de ajutor sau companie).

Deși valoarea unui animal in viața omului este recunoscuta de secole, este admis ca Boris Levinson, psiholog american, a inițiat cercetarea științifica privind rolul animalelor domestice, notand și rolul lor terapeutic. Apoi, o importanța mare este acordata cercetarii relației dintre om și animal pentru a imbunatați cunoșterea in acest domeniu.

Putem admite ca animalele de companie joaca un rol important in viața unui om, avand rol de suport pentru persoanele singure sau care intampina dificultați. S-a dovedit ca au rol terapeutic, atat pentru copii cat și pentru persoanele cu dizabilitați, ajutand la imbunatațirea calitații vieții.

De asemenea, este o șansa pe care noi, oamenii, le-o acordam lor pentru a trai mai fericite. Cine are un animal de companie poate spune cat de mult reprezinta acesta in viața unui om, aducand bucurie veselie și o buna modalitate de a primi și oferi dragoste necondiționata.

1172 Total Views 1 Views TodayCopyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted October 19, 2015 by Aniela Deby in category "in general

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *