May 11

Șinșila, animal de companie plăcut de oameni și copii

Șinșila, numit și Chinchilla, este un mamifer rozător care face parte din familia Lagostomidelor(Mamalia, subclasa Theria, grupa Eutheria, ordinul Rodentia, subordinul Hystricomorpha, familia Chinchiliade) și este originar din America de Sud. Este un animal de talie mică și nu măsoară mai mult de 25–30 cm, având o greutate medie, la maturitate, de 400-600 grame.

chinchilla animal companie

Ca înfățișare se situează între iepure și veveriță, are ochi negri, strălucitori și coadă lungă și pufoasă. Membrele anterioare prezintă cinci degete și sunt scurte, iar cele posterioare doar patru degete și sunt mai lungi. Șinșila este un animal nocturn, ierbivor, curat, liniștit, agreabil și poate trăi până la 10-15 ani. Este foarte curios.

Au existat trei specii de șinșile: Șinșila laniger, Șinșila brevicaudata și Șinșila rex sau Șinșila regalăȘinșila regală a dispărut complet, iar Șinșila laniger (de culoare argintie) este cea mai răspândită în crescătorii. Culoarea părului de pe spate este gri-deschis, iar pe abdomen, alb-murdar. Mutațiile genetice au dat naștere și la alte culori ale acestei specii: albă, bej, mozaic, safir, neagră.

Cum se crește o Șinșila?
Șinșila este un animal care se crește în special pentru blana lui foarte valoroasă, dar și pentru carne, în plan secundar. În schimb aceștia nu necesită multă atenție și nu sunt deloc pretențioși, plăcându-le spațiile închise și mici. Datorită caracterului lui agreabil este un animal faimos de companie.


images
Cum se hrănește?

Principalele nutrețuri care intră în hrana mamiferului sunt fânul, concentratele, masa verde și suculentele. Deși este un animal de talie mică, tubul său digestiv măsoară 300 mm.

Părerea noastră?

Ne place Șinșila ca și animal de companie. Am văzut deseori cum un animal rozător poate trăi fericit lângă copii și oameni maturi care știu să le ofere cel puțin minimul de atenție. Sunt animale jucăușe, te distrează și îți face plăcere să stai alături de ele. Doar că pentru a avea un animal sănătos este nevoie de maximă atenție atunci când îl hrăniți, pentru că este foarte bine pentru ele să mănânce fân sau lucernă proaspătă. Evitați să dați animalului mâncare cu grăsimi sau mâncare sărată.

 

3005 Total Views 2 Views Today

Tags: , , , ,

Copyright Petsmag.ro © 2015. All rights reserved.

Posted May 11, 2015 by Aniela Deby in category "in general

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *